MEDIOKRITET

Reč MEDIOKRITET potiče od latinske reči mediocritas koja se prevodi kao prosečno, osrednje. Tako bi pravo značenje reči mediokritet bilo prosečnost ili osrednjost.
Kako su osrednjost i prosečnost retko kad zadovoljavjući kriterijumi, tako se u širem smislu reč mediokritet tumači negativno kao ograničenost, kolotečina, sivilo.Još o MEDIOKRITETU

Često se pojam mediokritet upotrebljava da označi široke narodne mase, koje karakteriše malograđanstvo, pa se reč mediokritet poistovećuje i sa rečju malograđanština.
Reč mediokritet je danas vrlo popularna jer se upotrebljava kao pogrdna osobina neke osobe. Tako se reč mediokritet mnogo upotrebljava za potcenjivanje nekoga od strane onoga ko rasuđuje i procenjuje.
Međutim, ne treba zaboraviti da je pojam prosečnosti ponekad može biti i pozitivnog značenja jer postoji i "zlatna sredina" koja predstavlja stabilnost, nepromenjivost i sigurnost (iznad je lošeg).
Treba uzeti u obzir i to da je svaka osoba u nečemu prosečna, dok u drugim stvarima može biti izvanredna. Na primer, neki ljudi su u svojoj profesionalnoj struci najbolji, dok su kao roditelji obični, bez naglašenih roditeljskih emocija i vaspitačkih sposobnosti. Tako su te osobe roditeljski mediokriteti, bez obzira što su emocije urođeni deo ljudskog bića a za roditeljstvo nisu obučavani u školama.
Zbog toga je najbolje da se reč mediokritet koristi u vezi sa ocenama stručnosti i profesionalnim sposobnostima, te govoriti o mediokritetima, na primer, u politici, sportu, umetnosti, itd.


mediokritet, average


REČNIK
2013© elektronska knjiga